Pazartesi, Mart 26

adana kebap spor

Gormedigim ve merak ettigim sehirlerden biriydi. Madem gocebeyiz bu aralar, civi civiyi soker diyerek Ankara'dan Izmir'e Adana uzerinden gittik. Otobusten iner inmez otogarda ilk hosgeldini gezici caycidan aldik.

-Abi cay veriyim.
-Yok, sagol.
-Yok, abi vereyim.

Bir yandan da telefonla konusmaya calisiyorum, cayci abi de bunu lehine kullanmak icin elinden geleni yapiyor.

-Abi, icimden geldi verecem. Benden olsun.
-Seker istemez, iyi ver ver..

Daha fazla ugrasamadim. Ilik cayi fondipledim ac karnina. Biraz sonra 'benden olsun' diyen cayci bekledigim uzere geldi ve verdigim 50 kurusu begenmedi.

-Abi, 950 lira.

Adana'ya ilk gelisim. Etrafindaki butun sehirleri gormustum zamaninda, Mersin, Hatay, Antep, Maras... O yuzden de var bir heyecan. Gune Seyhan Baraj golune bakan manzarali bir yerde kahvaltiyla basladik. Gol eskiden sehrin kuzeyindeyken zamanla kuzeye dogru gelisen sehrin tam ortasinda kalmis, rengi nefis, dibi musti'nin dedigine gore balcik. Pek giren yokmus, tek tuk balik avlayanlar var. Cukurova Universitesi kampusu tepeden gole bakiyor. Gidip gorduk. Gencler, gol manzarasina karsi cay icip ders calisiyor ama golde herhangi bir aktivite yok. Insanin burada kurek takimina giresi geliyor.


Sehire indigimizde turist danisma gibi bir yer gorup girdik iceri. Ilk defa boyle bir yeri acik goruyorum. Hatta bol bol brosur de vardi. Ilk bilgileri oradan aldim. Adana ismi bir teoriye gore Uranus'un veledi Adanus'ten geliyor. Adanus oz kardesi Sarus ile buraya gelip sehri kuruyorlar. Sarus (Seyhan) ise altta kalmayip ismini bolgenin iki nehrinden birine veriyor. Bir diger inanisa gore Adana ismi Hititler'e kadar uzaniyor. Yildirim tanrisi Adad'i pek seven yore halki buraya Uru Adaniyya diyor, yani Ada bolgesi.

Buyuk saatin etrafinda gezmek ozellikle pek keyifli. Burada Kazancilar denilen bir yer var. Hala bir iki tane kazanci kalmis.

 

Buranin yakininda kiliseden cevirme Yag Camii (bir zamanlar onunde yag pazari kurulurmus) var ayrica. Roma sutunlari, kilise ve camii icice kaynasarak eklektik bir yapi olusturmus. Kilise kismi yuksek tavanli, icinde kirlangiclar yuva yapmis. Cami eklemesi basik tavanli ve bol kemerli. Ramazanoglu Halil Bey tarafindan yapilmis (1501).

 

Yakinlarda bilmeseniz kolay kolay bulamayacaginiz Asmaalti kebap evi var. Ben simdiye kadar kebap yedigimi sanirdim. Mezeler de bir o kadar lezzetli. Gunun ilk kebap-kunefe yuklemesini burada yaptik.

Biraz daha yuruyunce Seyhan'a geliniyor. Uzerinde Taskopru var ve Turkiye'nin bircok yerinde gorulen amator bir restorasyon calismasina kurban gittigi icin kapaliydi. Dunyanin halen kullanilan en eski koprusu. MS 2.yy'da Hadrianus (Roma) tarafindan yapilmis (brosurde MS 385 diyor ama hatali. Hadrianus MS 138'de sizlere omur)

 

Taskopru'nun hemen arkasinda Turkiye'nin en buyuk camisi Sabanci Camii var. 6 tane minaresi ile gercekdisi bir goruntusu var. Bana Age of Empires'daki Wonder'lari hatirlatti. Cami, neredeyse sehrin her tarafindan gorunuyor. Seyhan nehrinin kiyisi eskiden portakal bahceleriymis. Butun sehir zamani geldiginde portakal kokarmis. Sahibi uzun yillar direnmis, olunce belediyeye satilmis. Simdi park olmus. Ama insanin portakallari ozleyesi geliyor.

Gezinin ikinci turunda Tarsus ve Mersin vardi. Eshab-i Kehf yol uzerinde Anadolu'da benzerleri olan 7 uyuyanlarin magarasi (Kehf, buyuk magara demek Arapca'da, Eshab-i Kehf magara arkadaslari). Ben ilk Efes'te gordum. Efes'teki Hristiyanlar'in kabul ettigi ve uzerinde kilise olan magara. Eshab-i Kehf'e Kuran-i Kerim'in Kehf suresinde deginiliyor. 7 mumin icinde yasadiklari putperest toplumdan kacarak magaraya siginiyorlar ve burada 309 yil uyuyakaliyorlar. Dunya'da 33 yerde oldugu iddia ediliyormus. Turkiye'deki diger 2 yer, benim gordugum Tarsus ve Afsin. Afsinliler ve Tarsuslular arasinda bu konuda buyuk cekisme varmis.

Bir de yikik dokuk sutunlarla Mersin'deki oren yeri var. Gorseniz virane halinde. Peki buranin simdiki adi ne? Viransehir. Ne diyeyim yakisiyor valla...

2 yorum:

Açalya dedi ki...

Adana'ya yolumuz duserse bunlar aklimda kalacak...ne guzel gezmissiniz.

doganslx dedi ki...

adana'ya yolunuz duserse bir de sıkma yiyin gol kenarinda. unutmusum yazmayi. bir de tabii mumkunse yazin dusmesin yolunuz. selamlar..