Salı, Mart 13

Allianoi

Ikinci bir Zeugma olmaya aday Allianoi'ye bu haftasonu bir ziyarette bulunduk. Allianoi, Bergama'ya 18 km uzaklikta Pasa Ilicasi denilen yerdeki antik sehrin adi. En hareketli oldugu zaman Roma donemi ama termal havuzlari Hellenistik donemden Osmanli'ya kadar kullanilagelmis. Istenilse hala kullanilir. Sicak suyun oldugu havuza girdigimizde ~47 derece sudan yayilan buhar fotograf makinasini bayagi bir zorladi.

 

Benim gorebildigim 2 tane sicak havuz, bir de soguk su "şok" havuzu var ana ilicanin oldugu yerde ama cok yeni bir kazi. Henuz hicbir sey ortaya cikarilmamis neredeyse. 98'de kaziya baslanmadan once tam havuzlarin oldugu yerin uzerinden Bergama-Ivindi karayolu geciyormus. Simdi yolu 100m kaydirmislar. Yolun kuzeyi, guneyi daginik kazi yerleriyle dolu.

Bir de unlu nymphe heykeli var oradan cikarilan. Simdi Bergama muzesinde. Havuzlara karnindaki delikten su akiyormus. O kadar gercekci bir heykel ki! Elindeki tasi tutus seklinden dolayi karin kaslari kasilmis, ayagina verdigi agirligindan ayak tirnaklari parmaklarinin icine girmis.

 

Bircok kazi yerinde oldugu gibi burada da toprak ustune cikarilan sutunlarin arasi suyla dolmus, kurbaga cennetine donmus. Turkiye'de kazilar arkeoloji ogrencilerinin tatil oldugu yazin yapilabiliyor ancak, onun disinda boyle bombos duruyor. Baska ulkelerdeki en ivir zivir, 19. yy'dan kalma "tarihi" eserler bile neredeyse cam fanuslarda sergilenirken bizdeki kalintilarin boyle basi bos, yikik dokuk, kimsesiz hali aslinda insana daha bir tarihle icice oldugu hissini veriyor dolasirken ama olan da tarihimize oluyor.

 

Anadolu'da nereye baraj yapilmaya kalksa golun altinda kalacak tarihi yerlesim yeri vardir elbet. Ya da belki ozel bir caba gosteriliyor olabilir. Arastirmak lazim.

Hiç yorum yok: