Salı, Kasım 21

panoramik takilmalar

 
Gercek panoramik fotograflardan once boyle nasil gorunuyor, bir deneyeyim dedim. Bundan sonraki adim genis aciyla yanyana 9-10 birbiriyle kesisen fotograf cekip bunlari fotograf makinasiyla gelen yazilimda birlestirmek. Dikkat edilmesi gereken nokta polarize filtreyi kullanmamak bu fotograflari cekerken. Polarize filtre ozellikle gokyuzunun rengini koyulastirmakta ise yariyor. Gunes isiginin gelis acisina gore bu koyulugun rengi degisiyor. Tek bir fotografta bu koyuluk degisimi cok farkedilmese ya da rahatsiz etmese de bir kac fotografi yanyana dizince problem cikiyor.

 
Polarize filtre alirken filtrelerin 30 dolardan baslayip 200 dolarin ustune kadar ciktigini gormustum. Neredeyse fotograf makinasi parasinda filtrelerin nedir sirri diye merak edip gidip en ucuzundan almistim. Farkin ne oldugunu yavas yavas ogreniyorum. Ozellikle genis acili lenste ortaya cikan bir problem kalin polarize filtresinden kaynaklaniyor. Filtre cami ne kadar kalinsa gokyuzundeki koyuluk farki da o kadar artiyor. Neyse ki bu fotografi cekerken farkediliyor. Artik duruma gore lensin acisini biraz degistirip yeniden denemek gerekecek.

 
Keyifli sey fotograf cekmek! Lisedeki fotograf dersimizin gozunu seveyim, onun sayesinde fotograf bocugu isirdi kicimizdan karanlik odalarda. Gidip Polonya pazarindan zenith 122 almistik, Istanbul sokaklarinda dolasiktan sonra karanlik odaya saatlerce kapanip cikmamak universite sinavlarina hazirlik, dersane iskencesi, testlerle gecen bir senede ilac gibi gelmisti. Bir kac aktivite var yaparken insanin kendinden gectigi, zamanin nasil akip gittigini farkedemedigi. Mumkun oldugunca onlara ayirmak lazim hayati. Zorunluktan, is diye meslek diye yapilanlarla, bitis, cikis, eve gidis saatini gozleye gozleye bitiriyoruz hayatimizi..

 
 Posted by Picasa

Hiç yorum yok: